Kuierje op de bolwerken

 

De oude vestingstad van Dokkum is omringd door stadswallen. Deze stadswallen staan bekend als bolwerken met op de zes punten bastions. Elke punt heeft een eigen thema, die een bijdrage leveren aan de beleving van de historische kwaliteit van de bolwerken. De twee meest waardevolle punten zijn de bastions waarop molens zijn geplaatst.

De ‘groene long’ van Dokkum wordt gevormd door de bolwerken. Er is sprake van groen in vorm van gras en bomen langs de wallen, met daar bovenop een relatief brede verharding. Een uitzondering hierop is het Oosterbolwerk: dit deel is namelijk ingericht als openbaar park in de zogenoemde Engelse landschapsstijl.
Vanaf de bolwerken heb je een goed zicht op de binnenstad, maar ook op de wijken rondom de binnenstad. Om de functie van de Bolwerken als groen verblijfsgebied te optimaliseren is een betere kwaliteit van het groen noodzakelijk.

Het Noorderbolwerk vormt de rotte kies van de gehele omwalling. Er staan op dit deel van het bolwerk veel achterkanten van woningen, bedrijven of garages. Daarnaast wordt het beeld verstoord door het zicht op de parkeergarage ’t Panwurk bij de Aalsumerpoort. Hier is een kwaliteitsslag nodig om de beleving van de bolwerken en het groen te optimaliseren en de kwaliteit van de ontvangst van de (boven)regionale bezoeker op ’t Panwurk te verbeteren. Dit geldt voor weerszijden: het zicht op en vanaf het Noorderbolwerk.

_DSC0478